Sunday, March 1, 2015

Hani

Heippa vaan taas hunajaiset!! Jostakin iski pieni flunssanpoikanen kiinni ja täällä sitä taas punkassa napsitaan sitä sinkkiä. Mutta sinkin lisäksi olen nautiskellut lämmintä sitruuna-hunaja -juomaa. "Nalle Puh sen jo tiesi: Hunaja voi parantaa", kuten mm. toissavuotinen tutkimus Ruralia-instituutista, Mikkelistä (meikän kotimesta, jee!!), osoitti. Hunajasta oli vastikään Ylen uutisissa uudestaan juttua, jossa professori Matti Korppi toteaa hunajan olevan oiva keino etenkin lasten yskän lievittämiseen. Tässä tuli mieleen ja tähän väliin mainittava hunajan lisäksi toinen antibakteriaalinen ja Suomestakin saatava luonnontuote: pihka, jota on tutkittu mm. haavan hoidossa. Minusta ihanaa kun nämä vanhat perinnerohdot tekevät vähän niikuin uutta tulemista <3

Hunaja on lisäksi oiva makeuttamisessa. Erityisesti tällaiselle sokerihiirelle kuin minä!! Totesin tuossa joku aika sitten olevani sokerikoukussa. Päätin että pääsen addiktiostani eroon. Suussa on kallista kalustoa, mitä tulee varjella, ja näkeehän sen nyt mm. ihosta ja vyötärönympäryksestä että sokeri ei ole hyväksi. Toki ei varmasti ole hyvä hunajaakaan kohtuuttomasti käyttää, hunajahan koostuu siis lähinnä hedelmä- (fruktoosi) ja rypälesokerista (glukoosi). Sakkaroosia (josta tavallinen sokeri koostuu) siinä on myös mutta vähemmän. Hunajassa on kuitenkin myös terveydelle hyödyllisiä kivennäis- ja hivenaineita, sekä vitamiineja, jotka tavallisesta sokerista puuttuu.

Nyt kun olen asiaan enemmän ruvennut kiinnittämään huomiota, niin sokeri on kyllä ihan kaikessa. En kuitenkaan tahdo käyttää ns. sokerittomia tuotteita, joissa sokeri on korvattu muilla makeutusaineilla kuten aspartaamilla jne. Keinotekoisten makeutusaineiden haitallisuudesta on useita tutkimuksia, joista yksi oli mielestäni erityisen kiintoisa koska siinä oli osoitettu keinotekoisten makeutusaineiden itseasiassa edistävän glukoosi-intoleranssin kehittymistä muuttamalla suoliston mikrobiomia. Suolisto ja suoliston bakteerit ovat olleet nyt kovasti tutkimuksen kohteena ja suoliston toiminta on linkitetty myös moneen muuhun tautiin, esimerkkinä Parkinsonin tauti.

Sokerin suhteen en ole tehnyt totaalikieltäytymistä, vaan vähitellen pyrkinyt muuttamaan ruokavaliotani ja mm. karkkia syön nykyisin hyvin harvoin. Suklaa on kyllä heikkouteni mutta suklaahan on suorastaan terveysruokaa niin olen sillä varjolla sen itselleni sallinut :) Hunajan lisäksi olen leivontaan käyttänyt nyt koivusokeria, eli xylitolia. Sillä saattaa olla laksatiivisia vaikutuksia jos liiallisesti käyttää mutta on lisäksi hyvä hampaille!! Muita makeanhimoon toimiviksi olen todennut taatelit, kookoksen ja nyt viimeisimpänä kurpitsansiemenet, mihin olen tällä hetkellä täysin ihastunut!! Namsmums!! No niin, nyt jälleen uuteen viikkoon. Kokeile virkistävänä aamujuomana maanantai-aamuun vaikka näitä flunssaankin tehoavia sitruuna-hunaja tai inkivääri-hunaja -juomia. Pus!

Väkevä inkivääri-hunaja

Piristävä sitruuna-hunaja

-Mari

No comments:

Post a Comment