Sunday, February 8, 2015

Oon ihan rikki

Heippa hei taas!! En oo mitenkään hajalla (paitsi ehkä vähän, mm. olkapäästä, laskuhommissa sattuu ja tapahtuu...), vaan siirtymässä sinkistä rikkiin… jännästi ollaan kemian alueella, taas.

Super-aamiainen, namsmums!!
Pikkaisen availin tuota rikkiä ja MSM-jauhetta (metyylisulfonyylimetaani, orgaaninen rikki) edellisessä postauksessani, jossa mainitsin käyttäväni mm. MSM-jauhetta ihoni hoitoon. Aamuisin juon lasillisen vettä jossa puolikas lusikallinen MSM-jauhetta, 1/4 sitruuna ja lusikallinen omenaviinietikkaa (vieressä esimerkki tämän viikonlopun aamupalasta). Rikki on välttämätön mm. kollageenisynteesille, kuten myös esim. C-vitamiini (mitä sisältää erityisesti sitrushedelmät, kuten tuo mainitsemani sitruuna). Kollageeni on tukikudoksen, kuten ihon, yleisin proteiini. Myös keratiini eli sarveisaine sisältää paljon rikkiä rakenteessaan ja on yksi ihon orvaskeden solujen tärkeimmistä rakenneproteiineista. Rikkiä löytyy vihreistä kasviksista, maidosta, kalasta, viljoista ja mm. kuvassa vesilasin vierestä löytyvästä kahvista.

Rupesin pikkaisen selvittämään MSM:n taustoja. Itsehän käytän tuota MSM-jauhetta sisäisesti nautittuna ja sen sanotaan vaikuttavan mm. ihoon sekä tukikudosten rakentumiseen. Pikaisen tiedonhaun tuloksena löysin tutkimuksen jossa sitä oli, yhdessä silymariinin kanssa (joka on lähinnä yhdistetty maksan hoitoon, eristetään maarianohdakkeesta), käytetty ruusufinnin/couperosan hoitoon ulkoisesti. Positiivisin tuloksin. Muutamia muitakin tutkimuksia ihoon liittyen löytyi mutta ei mitään kovin raflaavaa. MSM:n sanotaan myös olevan anti-inflammatorinen eli ehkäisevän tulehduksia. Tähän liittyen löytyi hiukka enemmän tutkittua tulosta, joista uusin tässä. Tuossa viimeisimmässä tutkimuksessa on todettu MSM:n estävän tiettyjen inflammasomien (melko hot topic ollut viime aikoina immunologian alalla) aktivaatiota.

Jännästi tähän vielä vähän solubiologinippelitietoa: MSM on DMSO:n hajoamistuote. DMSO on jokaiselle solulabrassa vähääkin aikaansa viettäneelle tutkijalle tuttu aine. Sitä käytetään suojelemaan soluja pakastuksen ajaksi. Se estää soluja rikkovien kiteiden muodostumista. Näin solut voidaan myöhemmin uudelleen sulattaa ja “nostaa” takaisin kasvatettaviksi. Ne “heräävät takaisin eloon”. Melko villiä.

Kun tuosta rikistä nyt tuntui löytyvän niveliin ja tulehdukseen liittyvää tutkimusta, niin ehkä lisään suhteellisen kohtuullista annostustani tässä lähiviikkoina vaikka jopa kokonaiseen lusikalliseen (taas melko villiä)! Pakko tosin sekoittaa vaikka puuroon, ei oo kauheen nannaa. Menee yllättävän hyvin myös kahvin seassa. Tuossa muutama viikko takaperin kun onnistuin saamaan olkapääni sijoiltaan laskupuuhissani Itävallassa. Luvassa olisi visiitti ortopedin pakeille. Toivoisin kuitenkin että selviän pelkällä kuntoutuksella (lisää habaa ja hartioita!!) mutta jospa rikki auttaisi vähän olkapään paranemiseen, jos ei muuten niin sitten vaikka psykologisesti. Placebo on mun mielestä ihan ok, etenkin jos se toimii eikä siitä oo mitään haittaakaan :D

Mukavaa alkavaa viikkoa allihopa!!


No comments:

Post a Comment