Moni on varmaan kuullut chia-siemenistä. Koska superfood. Edistykselliset Mayatkin niitä jo söivät vuonna 1 ja 2. Pitihän niitä kokeilla. Ja oon NIIIIN koukussa, ollut jo pitkään! Siis parasta shittii evö!! Siis ihan kirjaimellisestikin (sori jos menee liikaa detaljeihin). Sisältävät siis paljon kuituja, jotka pitää massukan toimivana. Chiat myös sitovat paljon vettä ja tekevät suoliston kuljetettavaksi kivan geelimäisen massan :D Kuitujen lisäksi nämä ihanat pikku papanaiset sisältävät runsaasti mm. proteiineja, antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3), kalsiumia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia, tryptofaania ja erityisesti runsaan määrän Omega-3 rasvahappoja. Lisätietoa mm. täältä.
Tuo tryptofaani ja magnesium ovat nyt viime aikoina olleet erityisesti mieleeni, koska olen jälleen eripurassa Nukkumatin kanssa. Hirveästi väsyttää mutta illalla ei uni tule. Pienet aivoparkani käyvät ylikierroksilla. Liikaa kaikkea nörtteilyä ja liian vähän liikuntaa. Ei mopolla mahottomia!! Koska en kuitenkaan tahtoisi popsia unilääkkeitä kuin namusia, olen mietiskellyt taas ruokavaliota. Kohdistan mielenkiintoni nyt tryptofaaniin ja magnesiumiin.
Tryptofaani: nostaa mielialaa ja auttaa nukahtamaan. Mahtava aminohappo siis!! Tätä lisää. Tryptofaani on serotoniinin esiaste. Serotoniini tunnetaan mm. mielialavaikutuksistaan ja on vuorostaan "pimeähormoni" melatoniinin esiaste. Tutkimuksia tryphofaanista ja unesta tuntuu löytyvän paljon. Magnesium taas tunnetaan parhaiten ehkä urheilupiireissä; varmasti jokainen joka on jotain urheillut tietää että magnesiumia suositellaan otettavan lihaskramppeihin. Hiljattain kuulin että magnesium voi auttaa myös uniongelmiin. Magnesiumista ja unesta löysin vähän vähemmän tutkittua tulosta mutta yksi mm. tässä, jossa tutkittu melatoniini-magnesium-sinkki (taas tuo sinkki!) -lisän vaikutusta unettomuuden hoitoon.
Chia-siemenet sitoo siis itseensä runsaasti nestettä, joten ne täytyy ensin liottaa. Niistä voi tehdä esimerkiksi hyytelöä, tai lisätä smoothieen, kuten itse yleensä teen (samalla siemenet vähän rikkoutuvat blenderissä, jolloin siementen sisältämät ravintorikkaudet pääsevät paremmin käyttöön). Sekä tryptofaania että magnesiumia löytyy runsaasti muuten myös banaanista. Tässä tryptofaanin ja magnesiumin innoittama hyvän unen iltasmoothie (tein tuon aamulla ja pistin jääkaappiin, koska chiat ns. hyytelöityy, on smoothie illemmalla enemminkin lusikoitava, namsmums!):
"Tule takaisin Nukkumatti" -smoothie
1 banaani
1 dl mustikoita ja puolukoita
2 rkl chia-siemeniä
2 dl mantelimaitoa
ripaus kookoshiutaleita pinnalle
Aamuversio edellisestä: lisää puolikas lusikallinen spirulina-jauhetta (se virkistää).
Kauniita unia, ihunien miehien/naisien kuvia!!
-Mari
Kauniita unia, ihunien miehien/naisien kuvia!!
-Mari
Totanoin. Tuossa Rondanellin jne. jutussa (siis tuo 'tässä'-linkki) testatussa aineyhdistelmässä oli 5 milligrammaa melatoniinia, mikä vaikuttaa olevan ihan reilunpuoleinen annos (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00073&p_haku=melatoniini#s3). Luulisi että sen jälkeen voi olla paha päätellä, millainen vaikutus sillä sinkillä ja magnesiumilla oli tai ei ollut... Osaatko sanoa, ottivatko kirjoittajat jossain jutun sisäsivuilla tähän jotain kantaa? Entä oliko jotain puhetta siitä, miten hyvin tuon jutun melkein kahdeksankymppisillä saatu tulos mahtaisi olla työikäisiin yleistettävissä?
ReplyDeleteHei nimetön! Jätin oikeastaan sen enempää kommentoimatta kyseistä juttua ihan syystä; itseäni kiinnosti lähinnä katsoa että onko mitään tieteellistä tutkimusta tehty ja jättää siitä esimerkki. Oikeassa olet, että melatoniinin määrä on suuri. Jutussa selitetään suuri annostus "melatonin replacement hypothesis":llä (viittaus: Hughes et al., Sleep, 1998), jonka mukaan vanhusten insomnia johtuu osittain ikääntymiseen liittyvästä melatoniinin vähenemisestä ja ilmeisesti melatoniinireseptoreiden sensitiivisyyden heikentymisestä. Juttu olisi mielestäni kaivannut lisää kontrolleja: melatoniinin, magnesiumin ja sinkin vaikutukset yksittäisinä/erillisinä, koska tosiaan vaikea sanoa onko vaikuttavana aineena vain melatoniini. Ehkä jotain senkaltaista tutkimusta on jo tehty tai ehkä N:n määrä jokaiselle ryhmälle olisi jäänyt liian pieneksi, who knows. Jutussa ei oteta kantaa työikäisiin, lähinnä on tahdottu löytää ratkaisukeinoja vanhusten insomnian hoitoon, koska ilmeisesti muut lääkemetodit ovat huonosti siedettyjä tms. Itse en nyt tässä blogissa suosittele rupeamaan popsimaan erinäisiä lisätabuja varsinaisesti, vaan lähinnä keskityn antamaan esimerkkiä parantamalla ruokavalion kautta esimerkiksi omaa päivärytmiäni, miettimällä vähän minkälaisia ruokia mihinkin päivän aikaan syön. Toivottavasti tämä vastasi kysymyksiisi! :)
Delete